LEIVANÄDAL 7.-11. OKTOOBER

 

7.-13. oktoobril tähistatakse Eestis leivanädalat. Leivanädal toimub 16 korda. Eesti Leivaliidu algatatud iga-aastase kampaania eesmärgiks on juhtida tähelepanu tervislikule rukkileivale, mis on asendamatuks igapäevatoiduks lastele, noortele ja täiskasvanutele. Lisainfot võib leida http://www.leivaliit.ee/.

LEIVATEGU 1.-6. klassidele (7.-10. oktoober)

Õp. Tiina Veldi abiga on võimalik teha läbi leivateo protsess! Leiva tegemisega tuleb alustada esmaspäeval, et jõuda neljapäevaks leib valmis. 1.-4. klass teevad taigna oma klassis, 5. ja 6. klass oma klassis või õp. Tiina klassis.

Leivataigna tegemiseks läheb igal klassil vaja: suurt kaussi, lusikat, toidukilet ja puhast rätikut, küpsetusvormi ja retseptis sisalduvaid toiduaineid.

RETSEPT

Juuretis:

• 3-4 viilu juuretisega valmistatud rukkileiba (“Koolileib”)

• 5 dl hapupiima (ka pett või keefir)

Tainas:

• 3-4 sl juuretist

• 0,75 l käesooja vett

• 0,9-1 kg täistera rukkijahu

• 1,5 dl Demerara või fariinsuhkrut

• 4 tl peent meresoola

• 1-2 dl rukkihelbeid

• soovi korral 3 sl linaseemneid

PROTSESS

1. päev: juuretise valmistamiseks pudista leib kaussi, sega toasooja hapupiimaga ja jäta rätikuga kaetult sooja kohta ööpäevaks hapnema.

2. päev: taina tegemiseks sega suures kausis 3-4 sl juuretist 0,75 l käesooja veega. Lisa 3 dl täistera rukkijahu ja sega paksuks kördiks. Kata kauss toidukile ja rätikuga ning pane mass sooja kohta hapnema.

3. päev: sega leivatainas valmis ja pane küpsetusvormi kerkima. Selleks lisa varem tehtud tainale suhkur, sool, rukkihelbed ja soovi korral eelnevalt peenestatud linaseemned. Seejärel sega hulka ülejäänud jahu. Tainas peaks jääma paks, aga pehme. Sõtkuma seda ei pea, piisab segamisest. Pane tainas 28×28 cm ahjuvormi või kahte väiksemasse vormi, silu pealt külma vette kastetud käega ning kirjuta näpuga peale oma klassi number. Pane sooja kohta kerkima.

4. päev: neljapäeva hommikul ootan 7:45 klassi esindust käsitööklassi küpsetama. Leiba tuleb küpsetada 250 kraadises ahjus 15-20 minutit ehk kuni tekib krõbe koorik. Seejärel alandada ahju temperatuur 200 kraadini ja küpseda veel 35-40 minutit. Määrida just ahjust tulnud leiva koorik taluvõiga üle, siis on edaspidi kergem lõigata ja leib on maitsvam. Jäta räti alla jahtuma.

PARIMA VÕILEIVA KONKURSS “TUUNI MU VÕIKUT!” 5.-12. klassidele

• Võistlus toimub 11. oktoobril kell 9.40 aulas, ühe vahetunni jooksul (9.40-9.55)!

• Osaleda saavad 10 esimesena registreerunud 5.-12. klasside võistkonda!

• Ühest klassist võib olla üks võistkond! Võistkond on 3-liikmeline.

• Iga võistkond saab kohapeal kotikese, kus sees on täpselt samad toiduained.

• Iga võistkond võib võtta kaasa ühe enda valitud võileiva komponendi ja tööriistu!

• Võistkondade ülesandeks on teha neist võimalikult äge ja ilus võileib!

• Vahetunni lõppedes saabub žürii tehtud võileibu hindama ja valib välja parima!

• Võitjad teatatakse 10.40 vahetunnis!

• Kõik teised on oodatud oma klassikaaslastele kaasa elama! J

• NB! Internetist leiab väga huvitavaid ja toredaid lahendusi!

ÕPETAJATELE

Tiina Veldi teeb alates esmaspäevast iga päev 10.40 vahetunnis kohvinurgas seda sama leiva tegemise protsessi ka õpetajatele. Neljapäeval saab sooja leiba.